Η Google ξαναχτυπά

Οι χρήστες της ηλεκρονικής βιβλιοθήκης της Google μπορούν να κατεβάζουν και να εκτυπώνουν ολόκληρα τα διαθέσιμα βιβλία που δεν καλύπτονται από πνευματικά δικαιώματα. Δεκάδες κλασσικοί τόμοι, όπως η Κόλαση του Δάντη και οι μύθοι του Αισώπου, διατίθενται ως αρχεία .pdf.
Μέχρι σήμερα, οι χρήστες του Google Book Search μπορούσαν να αναζητούν λέξεις-κλειδιά σε χιλιάδες βιβλία και να διαβάσουν ορισμένα από αυτά στην οθόνη.
Η υπηρεσία για το κατέβασμα ολόκληρων κειμένων δεν περιλαμβάνει βιβλία για τα οποία ισχύει copyright. Για τους τίτλους αυτούς είναι διαθέσιμα μόνο βιβλιογραφικά στοιχεία και τα αποσπάσματα γύρω από τις λέξεις-κλειδιά.
Αν και στο Διαδίκτυο υπάρχουν ήδη πρωτοβουλίες για τη διάθεση ολόκληρων βιβλίων -όπως το Πρόγραμμα Gutenberg-, οι υπηρεσίες αυτές συνήθως προσφέρουν τους τόμους ως αρχεία απλού κειμένου, και όχι σε μορφή που μπορεί να εκτυπωθεί άμεσα.
Η Google συνεχίζει την ψηφιοποίηση εκατομμυρίων βιβλίων, παρά τις αντιδράσεις εκδοτών και συγγραφέων για παραβίαση της πνευματικής τους ιδιοκτησίας.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν τα πανεπιστήμια του Χάρβαρντ, του Στάνφορντ, του Μίσιγκαν, της Καλιφόρνια και της Οξφόρδης, η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης και η Βιβλιοθήκη του Κονγκρέσου.

Δείτε για παράδειγμα Τα έργα του Αριστοτέλη ή του Δημοσθένη
Μήπως κάποιος ζαλίστηκε από την υπερβολική ταχύτητα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: